Udgivet i Dine Hus & Have-Artikler

4 ting du skal huske at overveje når du skal have nye køkkenlamper

Af Bageudstyr.dk

Køkkenet er et rum, hvor vi bruger rigtig meget af vores tid - medmindre du foretrækker takeaway frem for at stå i kødgryderne. Køkkenet er et sted, hvor vi hygger os, laver mad og spiser sammen med familien. Derfor er det også vigtig, at du vælger den rigtige belysning til køkkenet. Det er lidt en tricky størrelse at vælge lamper til køkkenet, fordi køkkenet både er et arbejdsrum og et rum, hvor man skal hygge sig. 

Derfor skal et køkken gerne indholde flere forskellige lamper med forskellige lys, så man både kan koncentrere sig om at bikse en risotto sammen, og samtidig sidde ved spisebordet under en hyggelig lampe. I denne artikel giver vi dig lidt inspiration til, hvordan du vælger de bedste lamper til dit køkken. 

1. Det praktiske og centrale lys

Det er vigtig at køkkenet er ordentlig oplyst ved arbejdsstationerne. Man skulle nødigt komme til at skære sig selv i fingrene, fordi man ikke kan se, hvad man står og laver, når man hakker grøntsager. Det praktiske lys i køkkenet er det lys, som hænger over selve køkkenbordet, komfuret og håndvasken. 

Det er lidt en smagssag, hvilken form for lampe, som man har lyst til at have hængende. Nogen vælger loftlamper, pendel eller spotlys. En ting er sikkert: det er ikke nok med en standerlampe i hjørnet. Den centrale belysning skal gerne være skarp nok til, at man kan se, hvad man laver. Det giver også en god stemning i køkkenet. Den centrale lys må gerne komme fra en pæn lampe, så selvom den er praktisk, så behøver den ikke se kedelig ud. 

2. Du må ikke glemme hyggebelysningen

Som tommelfingerregel kan man vælge to form for belysninger i et rum:

  • Lys med en kraftige og "kold" farvetemperatur til arbejdsstationer.
  • Lys med svagere og "varmt" lys til hyggestemningen.

Og hyggestemningen må ikke glemmes i et køkken. Når man sidder ved spisebordet og skal nyde sin aftensmad, så er det ikke særlig hyggeligt at være placeret under en kraftig spotlampe, som om man sidder i en tandlægestol. Derfor taler man ofte om "hyggebelysning". Hyggebelysning over spisebordet kan sagtens komme fra en pendel eller loftlampe, men det er vigtigt, at du vælger den rigtige pære. 

Når man vælger en pære med varmt lys, så skal man se på niveauet af kelvingrader. Et varmt lys udsender ca. 2500-3000 kelvin, hvilket du kan læse på selve pæren, når du køber den. 

3. Moderne, minimalistisk eller retro

Nu har vi talt lidt om typer af belysning i et køkken, hvilket jo afhænger meget af, hvilken pære du vælger. Grundlæggende er loftslamper et must, når man skal dekorere køkkenet - men loftslamper findes der jo mange af. 

Dit valg af lampe handler meget om stilen i dit hjem. Der skal helst være en rød tråd fra rum til rum, så lamperne passer til de andre møbler i dit hus. Det kan være lamperne skal være store og farverrige, små og diskrete eller moderne og luksuriøse. Der er naturligvis en betragtelig prisforskel på de lamper, som du er på udkig efter. Du kan sagtens finde en pæn lampe i IKEA til en fornuftig pris, men du kan også tjekke et stort udvalg af billige luksuslamper hos AndLight og vælge den perfekte lampe til din personlige stil. 

4. Ophængningshøjde og afstand

En anden ting du skal have i mente, når du hænger dine lamper op, er ophængningshøjden og afstanden mellem lamperne. Højden og afstanden er vigtig for at undgå, at der kommer skygger ved arbejdsstationerne. Som tommelfingerregel skal lamperne helst hænge ca 75-80 cm over køkkenbordet, så du tydelig kan se, hvad du laver. Pas på med at hæng lamperne for højt oppe, for så får du svært ved at se bordpladen. Dette er naturligvis kun en rettesnor for, hvordan du potentielt kan placere dine lamper. Det afhænger selvfølgelig af, hvordan dit køkkenrum er indrettet. 

I stedet for en stor lampe, så er det en god ide at hænge flere små lamper ved siden af hinanden med kort afstand for at undgå skygger. Det kan du for eksempel gøre med en pendel lampe eller små spotlys. Husk at mål op og tjek lampernes placering, før du begynder at hamre dem i, så du undgår en uheldig opsætning.

Find det du mangler på bageudstyr.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 8.916 produkter fra mere end 193 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 17.455 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-23 09:00:04.

89
Produkttyper
8.916
Produkter
193
Forhandlere
17.455
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.